Prispevki

Poškodbe kolenskega sklepa

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Poškodbe kolenskega sklepa so pogostejše takrat, ko nam vreme dopušča, da smo bolj aktivni. Poškodbe kolena so pri športnih aktivnostih zelo pogoste.
Poškodbe kolenskega sklepa zajemajo tako poškodbe kolenskih vezi, meniskusa kot tudi hrustanca.
V tem prispevku si lahko preberete vrste poškodb, kako jih lahko preprečimo in čim hitrejšo rehabilitacijo s priljubljeno metodo: magnetno terapijo Magus.

Kakšen je kolenski sklep?

Kolenski sklep je eden od bolj kompliciranih sklepov, hkrati pa tudi zelo pomemben, saj nosi veliko težo našega telesa in je zelo obremenjen.
Kolenske vezi so statični stabilizatorji kolena, močne mišice in kite, ki obkrožajo koleno, pa so dinamični stabilizatorji kolenskega sklepa.

KOLENSKI SKLEP

V kolenskem sklepu se stikajo stegnenica, golenica in pogačica. Notranjo površino sklepa prekriva hrustanec, ki se na zgornji sliki vidi belo obarvan. Sklepni površini stegnenice in golenice sta neskladni, zaradi česar sta med njima vstavljena dva vezivno-hrustančna vložka, ki ju imenujemo meniskus. Večina meniskusa se prehranjuje z difuzijo iz sklepa, podobno kot sklepni hrustanec. Meniskusa sta elastična in odporna proti pritisku. Velik del obremenitev v kolenu se prenaša na meniskusa, ki zaradi elastičnih lastnosti prenašata večji del vibracij in s tem varujeta sklepni hrustanec pred poškodbami kolenskega sklepa in posledičnimi degenerativnimi spremembami. Meniskusa povečujeta ujemanje sklepnih površin in s tem pripomoreta k stabilnosti kolena.
Križni vezi, v sredini kolenskega sklepa, sta dve kratki in močni vezi, ki poskrbita za stabilnost kolena. Na zgornji sliki sta vidni na sredini sklepa in se križata med seboj.

Vrste poškodb kolenskega sklepa

Vrste poškodb so različne, v skoraj 24% vseh poškodb je poškodba kolenskega sklepa. Poškodbe kolena v zadnjih letih naraščajo, beležimo jih med mladimi, kjer je pravilna diagnostika in rehabilitacija zelo pomembna, da se mladi čimprej vrnejo v aktivno in športno življenje.
Beležijo se tudi poškodbe kolen pri starejših zaradi kakšnih starih poškodb in predvsem zaradi degenerativnih sprememb v kolenskem sklepu, ki so letom primerne.
Vrste poškodb kolenskega sklepa delimo na:

 • poškodbe vezi kolena
 • poškodbe meniskusa
 • zlome kosti v kolenu
Poškodba kolenskega sklepa zajema tudi zlome kosti v kolenu. Najpogosteje se zlomi oz. poči pogačica. Če vas zanima zlom kosti in hitrejše celjenje kosti si preberite več v prispevku, kjer vam svetujemo metodo za hitrejše celjenje do 40%.

Poškodba kolenskih vezi

je ena najpogostejših težkih poškodb kolenskega sklepa. V bistvu gre za zvin kolenskih vezi. Ker se vedno več ljudi aktivno ukvarja z različnimi športi, gre tudi tekmovalni šport v velike ekstreme. Največ športnih poškodb kolenskih vezi je v kontaktnem športu z žogo in tudi smučanju. Pri smučanju je velik porast poškodb kolenskih vezi z uvedbo nove tehnike in tudi drugačnih smučarskih čevljev.
Poškodba kolenske vezi za športnika pomeni, da nima več stabilnega kolena, zato največkrat sledi operacija. Na obarvani povezavi, štiri vrstice višje si preberite več o poškodbah športnikov in kako kar najhitreje rehabilitirati njihove težave. Saj vsi vemo, da si športniki želijo čim prej nazaj k aktivnosti, ki jo imajo radi.
Glede na stopnjo izvina vezi, po težavnosti poškodbe, jih delimo na tri stopnje:

 1. stopnja ( lažja poškodba, ko večinoma vezi ostanejo nepretrgane, ni nestabilnosti kolena )
 2. stopnja ( večja raztrganina, vezi ostanejo nepretrgane, moč je zmanjšana, stabilnost ohranjena )
 3. stopnja ( popolna raztrganost kolenskih vezi, vezi so pretrgane in v tem primeru se popolnoma izgubi funkcija vezi in sklep je ob stabilnost )

Rekonstrukcija sprednje križne vezi

se imenuje tudi artroskopija križnih vezi, po postopku artroskopije. Pri operaciji kolena je pacient navadno v splošni anasteziji, potrebni pa so trije manjši rezi pri kolenu. V postopku rekonstrukcije sprednje križne vezi, pacientu med posegom kirurg odvzame mišico v zadnji stegenski loži. Operater pretrgano križno vez nadomesti z odvzeto mišico ter pregleda še preostali del kolena. Operacija kolena traja od pol ure do ure in pol, odvisno od obsežnosti.
Pacient v bolnišnici ostane navadno dva dni, z obremenitvijo noge ob opori lahko prične takoj.

Na sliki je prikazano operirano koleno, ki ga hladijo z ledom, je nameščeno v napravo za upogib kolena, na katerem fizioterapevt nastavi stopinje kota in drenaža krvi iz operiranega kolena.

Poškodba meniskusa

je pogosta poškodba kolenskega sklepa; v kolenu imamo dva meniskusa: na notranji in zunanji strani sklepa. Meniskusa sta hrustančno tkivo, ki omilita in razporejata tresljaje v sklepu. Pogosteje se poškoduje notranji kot zunanji meniskus, veliko poškodb meniskusa je povezanih s športno ali drugo obremenitvijo. Najpogosteje se poškoduje ob rotacijskih gibih v kombinaciji s pokrčenim kolenom. Poškodba meniskusa se pojavlja pri nogometu, tenisu, košarki…
Nekateri pacienti lahko normalno delujejo s poškodovanim meniskusom, pri nekaterih je ostra bolečina tako huda, da ni več druge pomoči kot operacija.
Moj predlog je, da ne odlašate predolgo s pregledom, ker boste na specialista čakali, na morebitno operacijo pa še dlje.
Če je poškodovan košček meniskusa, se ga odstrani, če večji se prišije nazaj. Rehabilitacija oz. čas celjenja obeh posegov je zelo različna, saj je pri šivanju meniskusa čas rehabilitacije predvidoma 2. meseca, pri odstranitvi pa zelo krajši. Metode fizikalne rehabilitacije so pacientom vsekakor razložene individualno ob odpustu.

Artroza kolena

je poškodba v kolenskem sklepu, ker se obrabi hrustanec v sklepu. To privede do kasnejših resnih zapletov, saj se načne tudi kost, ko se plast hrustanca že tako obrabi, da drgne kost ob kost. Vzrok za artrozo kolena gre iskati v predhodnih ponavljajočih poškodbah kolena, kot sta večkratna poškodba meniskusa ali vezi. To kasneje privede do degenerativnih sprememb, ko se prehitro obrablja hrustanec.
Če vas zanima kaj je artroza bolj natančno in kaj storiti, da jo zavrete, si preberite strokovni članek na to temo, ki sem ga napisala na povezavi.

Na sliki se jasno vidi napredek obrabe hrustanca, ki ga imenujemo ARTROZA.
Na prvi sliki zdrav, gladek hrustanec in cela kost; na drugi sliki z leve je hrustanec obrabljen, kost pa že poškodovana; na zadnji sliki so, poleg obrabljenega hrustanca in poškodovane kosti, vidni tudi okruški, ki povzročajo še dodatno bolečino.

Počena pogačica

je najpogostejši zlom kosti v kolenu. Pogačica poči pri hudem padcu na koleno ali nesreči z motorjem, ko so kolena izpostavljena. Zlom pogačice se lahko celi konzervativno, včasih je potrebna operacija, ko pogačico utrdijo tudi z vijaki in žicami.Za hitrejše celjenje kosti vsekakor priporočam Magnetno terapijo Magus, saj celjenje pospeši za 30% do 50%. Če vas zanima hitro celjenje kosti si preberite na tej povezavi, kjer boste prebrali tudi klinično raziskavo, ki je to tudi dokazala.

Operacija kolena

Operacija kolena se danes večinoma izvaja artroskopsko. Artroskopska operacija kolena je manj invazivna kot včasih, ko so operirali na “odprtem kolenu”. Tudi rehabilitacija in pooperativni šivi so manjši. Artroskopija kolena pomeni, da vam koleno pregledajo in kasneje tudi poseg opravijo s pomočjo kamere. Se pravi, da z artroskopijo kolena diagnosticirajo in zdravijo bolezni in poškodbe kolenskega sklepa.

Artroskopija kolena

sodi med operacije kolena, je najpogostejša metoda za diagnozo in zdravljenje bolezni in pokodb kolena. Z artroskopsko kamero operater najprej pregleda koleno in potem opravi poseg. Velikokrat se zgodi, da šele, ko koleno natančno pregledajo z artroskopsko kamero, dejansko vidijo vse nepravilnosti v kolenskem sklepu, saj se šele takrat natančno vidijo vse sklepne strukture. Zato je artroskopija kolena dosti bolj natrančna od klasične operacije kolena.
Artroskopija kolena zahteva tudi dosti manjše reze in s tem manjše poškodbe na tkivu.

Za artroskopijo kolena se odločijo pri:

 • poškodbah meniskusa
 • poškodbah kolenskih vezi
 • pri poškodbi in/ali obrabi hrustanca
 • kadar je potrebno odstraniti prosta telesa v kolenu
 • vnetje ovojnice
 • problemi s pogačico

Okrevanja po artroskopiji kolena

Okrevanje po operaciji kolena se pospeši z magnetno terapijo, ki si jo lahko izposodite na dom. Že prvi dan, ko pridete iz bolnišnice lahko uporabite Magus magnetno terapijo, saj je to povsem varna in učinkovita metoda hitrejše rehabilitacije po operacijah.

je odvisen od vrste izvedenega posega, praviloma je najkrajši po delni odstranitvi poškodovanega meniskusa ter najdaljši pri kompleksnih rekonstrukcijskih posegih na kolenskih vezeh. 
Za dober končni rezultat zdravljenja je po rekonstrukciji sprednje križne vezi ključna tudi kakovostna individualna pooperativna rehabilitacija, ki traja do 6 mesecev po operaciji.
Okrevanje po artroskopiji kolena se začne s hlajenjem z ledom, večkrat na dan, ker to olajša bolečino in umiri oteklino. Načeloma je že prvi dan po operaciji dovoljena obremenitev operirane noge. To vam vsekakor svetujejo fizioterapevti že v bolnici, pred odpustom domov. Vedeti morate, da so tudi izjeme.

Bolniška po artroskopiji kolena

Ker poznamo več vrst artroskopije oz. kaj točno z njo operirajo, je tudi bolniška po artroskopiji kolena, različno dolga.
Po odpustu iz bolnišnice, vam rano oskrbuje osebni zdravnik in šive odstrani po 10. do 12. dnevih.
Kontrolni pregled pri operaterju, je predviden med 2. in 4. tednom po operaciji.
Pri operaciji meniskusa, ko vam odstranijo drobec hrustančnega tkiva, je bolniška po artroskopiji kolena okvirno tri tedne, saj tudi z obremenitvijo začnete takoj.
Pri artroskopiji križnih vezi v kolenu je bolniški stalež okrog treh mesecev.
Vsekakor pa po artroskopiji kolena sledi fizioterapevtska obravnava, lahko tudi v toplicah. To seveda izveste pri osebnem zdravniku.

Toplice po operaciji kolena

Pravica do zdraviliškega zdravljenja (in njeno uveljavljanje) je precej natančno opredeljena v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja. Četudi pravila govorijo o tem, da imamo pravice do toplic vsi zavarovanci, pa ta tudi opredeljujejo naprej. Pravila namreč določajo, da je zdraviliško zdravljenje na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja možno takrat, ko imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija zavoda odločita, da je le-to utemeljeno.


Zdraviliško zdravljenje pa vam mora zagotavlja izpolnitev vsaj še enega od naslednjih pogojev:

 • zdraviliško zdravljenje omogoča bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja za daljši čas;
 • ali obeta povrnitev funkcionalnih in delovnih sposobnosti;
 • ali nudi možnost preprečitve napredovanja bolezni ter slabšanja zdravstvenega stanja za daljši čas;
 • ali zmanjšuje pogostnosti zadržanosti od dela zaradi bolezni ter zdravljenja v bolnišnici. 

Osebni zdravnik predlaga komisiji, načeloma pa toplice lahko izberete sami. Menda se zdravstvena blagajna vse bolj prazni in menda se zahteve vse bolj stroge.
Med možnimi toplicami so tudi Laško ( 1 ), kjer pacienti pohvalijo njihovo rehabilitacijsko strokovnost in kjer med fizikalnimi terapijami uporabljajo tudi našo Magus blazino za magnetno terapijo.

Magnetna terapija za hitrejšo rehabilitacijo

je izvrstna metoda, ki jo lahko izvajate takoj po operaciji in bo pospešila vašo rehabilitacijo poškodbe kolenskega sklepa. Ne glede na vrsto operacije, ki ste jo imeli je magnetna terapija Magus povsem primerna, varna in učinkovita metoda za hitrejšo rehabilitacijo. Magnetno polje pospeši obnovo mehkega tkiva, ki je bilo med operacijo poškodovano. Magnetna terapija deluje tudi protibolečinsko. In medtem, ko doma čakate na fizioterapijo, lahko že ogromno naredite doma, saj vam našo magnetno blazino izposodimo na dom.
Ker si zdaj zagotovo želite prebrati več o tej terapiji, kliknite na obarvano povezavo zgoraj, da se prepričate.

Uporaba magnetne terapije Magus je enostavna, priročna in učinkovita. Primer na sliki nam je poslal g. Timotej iz Kamnika.
Predlagam, da jo izkoristite na domu tudi vi, saj boste z magnetoterapijo skrajšali čas rehabilitacije

VIR 1: reh. Laško

Najpogostejša vprašanja, ki vas zanimajo o poškodbah kolenskega sklepa:

Kakšne poškodbe kolenskega sklepa poznamo?

Poznamo: poškodbe kolenskih vezi, meniskusov, hrustanca in tudi zlom v kolenu.

Kakšne so metode zdravljenja?

Nekatere poškodbe se zdravijo z opornicami in neoperativno; druge pa operativno.

Čas okrevanja po operaciji kolena?

Čas okrevanja vsekakor zavisi od posega, ki so vam ga naredili. Od dveh tednov do šest mesecev.

Kaj je artroskopija kolena?

Je najbolj pogosta operacija kolena. Gre za metodo, ko vstavijo kamero, ima samo tri reze in je zelo uspešna metoda za poškodbe kolena.

Kako pomaga magnetna terapija Magus pri rehabilitaciji?

Magnetna terapija pospeši celjenje in cirkulacijo. Rehabilitacijo po operaciji kolena lahko zelo skrajšamo.

Lahko delam magnetoterapijo doma?

Ja. Magnetno terapijo si lahko izposodite za k vam na dom. Za 4, 6 ali 8 tednov.

OSTEOARTROZA

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Osteoartroza je najpogostejša sklepna in revmatska bolezen, ki spada pod vrsto artroze, kjer se ravno tako kot pri osteoartrozi obrabi hrustanec v sklepu.
Ker vas zagotovo zanima tudi artroza, vas vabim, da si preberete natančen prispevek o tej bolezni na povezavi.
Osteoartroza je tudi najpogostejša kronična bolezen, ki prizadene več kot polovico starejših od 65 let. Najpogostejša osteoartroza starostnikov je na kolenih, kolku in sklepih rok.

Če vas zanima, kako se kaže, kakšne so posledice in kaj lahko storite sami, če imate osteoartrozo, vas vabim k branju…

Kaj je osteoartroza? – Definicija

Osteoartroza je raznolika degenerativna bolezen sinovialnih sklepov. To so sklepi, ki imajo velik obseg gibanja: koleno, gleženj, kolk, rama…
Glavna znančilnost osteoartroze je prezgodnje propadanje sklepnega hrustanca. Se pravi, prvo bolezen napade hrustanec v sklepu, kasneje lahko nastopi tudi vnetje, ki lahko povzroči spremembe na sklepu in obsklepnih strukturah.
Ker je vnetje posledica bolezni – obrabe -, govorimo o osteoartrozi in ne o osteoartritisu. Pacienti velikokrat zamenjajo ti dve bolezni; vedeti moramo, da je vzrok za vnetje v sklepu, obraba. Vnetje v sklepu je kasneje posledica osteoartroze.

Na sliki sklepa je jasno vidna neravna, napokana površina hrustanca; to je osteoartroza, napogostejša bolezen, ki spada pod ARTROZO.

Znaki osteoartroze

Klinično se bolezen kaže z bolečino in omejeno gibljivostjo. Kasneje se temu pridruži še škrtanje v sklepu, sklepni izliv, oslabelost mišic, zadebeljen sklep, ki je nepravilne oblike. Običajno se pri osteoartrozi pojavlja pet najpogostejših znakov:

 • sklepna bolečina
 • okorelost
 • otečen in / ali razoblikovan sklep
 • omejena gibljivost sklepa
 • škrtanje in škripanje v sklepu

Znaki osteoartroze na začetku bolezni so bolečine le po telesni aktivnosti, kasneje, ko bolezen napreduje, pa tudi bolečina med mirovanjem. Bolniki z osteoartrozo se zato srečujejo s težavami na delovnem mestu, pri športnih aktivnostih in pri domačih opravilih.
V napredovani fazi bolezni je močno zmanjšana kvaliteta pacientovega življenja. Bolečina se razvija postopno, je topa in globoka ter povzroča nelagodje.

Osteoartroza je velik socialno – ekonomski problem, saj je bolezen zelo razširjena med starejšimi in pričakovati je porast, glede na to, da se prebivalstvo hitro stara.

OSTEOARTROZA ni omejena le na hrustančni del sklepa, v bolezen so zajeti tudi vezivno tkivo, vezi, mišice… Na sliki je viden poškodovan meniskus.

Vrsta osteoartroze in vzroki zanjo

Osteoartrozo delimo glede na to, ali je ta bolezen nastala zaradi predhodnih težav, bolezni ali poškodb; ali je to osnovna bolezen, ki nima predhodnega vzroka.
Vzroki za nastanek osteoartroze so mnogi, včasih tudi zdravniki ne vedo, kaj je točen vzrok pri posameznemu pacientu. Včasih tudi osebni zdravnik pacienta ne more ločiti med obema vrstama osteoartroze, ki pa sta:

Primarna osteoartroza

je bolezen, ki nastane na predhodno normalnem, zdravem sklepu. Za to vrsto so vzroki dednost in vpliv drugih rizičnih dejavnikov, kot so: spol, starost, hormonsko neravnovesje, prehrana, debelost…
Starost je najtesneje povezana s pojavom te bolezni, močan dejavniki tveganja za nastanek primarne osteoartroze pa je tudi debelost. Zato je športna aktivnost in zdrava prehrana dobra prevetiva.

Sekundarna osteoartroza

je bolezen, ki je nastala zaradi že znanih predhodnih obolenj ali poškodb. Vzrok so predhodna obolenja lokomotornega aparata, kot so: prirojene ali razvojne motnje, poškodbe in vnetja sklepov, mehanične obremenitve zaradi športa…

Danes osteoartroze ne razumemo kot neizbežen del staranja, temveč jo povezujemo tudi s sistemskim metabolizmom. Ločiti med obema vrstama te bolezni je težko, saj je ta bolezen povezana s številnimi dejavniki.

Ko govorimo o vrst te bolezni, je odvisno tudi za kateri sklep gre. Čeprav je osteoartroza znana za katerikoli sklep, je najpogostejša:

 • osteoartroza kolena
 • osteoartroza kolka
 • osteoarotroza rok
 • osteoartroza stopala ( hallux valgus )
 • osteoartroza hrbtenice ( spondiloartroza )
Klinična študija je dokazala, da elektromagnetna terapija pozitivno vpliva na obnovo hrustanca v kolenu in zmanjša bolečino. VIR: 1

Kako zdravimo osteoartrozo?

Osteoartroza in njeno zdravljenje je zelo odvisno od bolnika, ki se zdravi. Potreben je temeljit posvet z zdravnikom, predvsem pa odločitev, kakšnega zdravljenja si želite.
Zaenkrat na tržišču še ni zdravila, ki bi preprečila nastanek bolezni oz. bi nastalo osteoartrozo pozdravilo.
Trenutno so uveljavljeni in sprejeti ukrepi in zdravila, ki predvsem lajšajo težave, ki so nastale in zavirajo hitro napredovanje, njihov cilj je:

 • lajšanje bolečin v sklepih
 • zmanjšanje okorelosti sklepov
 • izboljšanje gibljivosti sklepov

Izobraževanje pacienta

Osteoartroza je bolezen, ki se praviloma zdravi konzervativno, le v skrajnih primerih operativno. Zato je izobraževanje pacienta o bolezni in o načinu življenja z njo, ključnega pomena. Osebni zdravnik pouči pacienta, kako naj prilagodi svoje življenje, da bo bolezen lažje prenašal. Večkrat je potrebna tudi razbremenitev na delovnem mestu.
Poučeni in telesno dejavni pacienti, ki se vključijo v terapevtske skupine, imajo manj bolečin, manjkrat obiščejo zdravnika in manj posegajo po zdravilih.

Fizikalno zdravljenje

je nujno za vsakega pacienta, ki boleha za to boleznijo. Naj še tako boli, na dan bi bilo dobro hoditi vsaj 30 min, po ravnem terenu. Kadar je osteoartroaza že zelo napredovana, priporočamo hojo z razbremenitvijo bolečega sklepa, s pomočjo bergle ali palice.
Kadar gre za osteoartrozo hrbtenice, ki jo imenujemo spondiloartroza, priporočamo pravilno vsakodnevno držo, ter krepitev trebušnih in hrbtnih mišic; izogibati se dvigovanju bremen, dolgemu sedenju in sunkovitim zasukom.

Hoja s pomočjo palic, po ravnem terenu je
priporočljiva za bolnike z osteoartrozo.
Palice nudijo oporo, da se sklepi razbremenijo.

Elektromagnetna terapija Magus

je vrsta fizikalne terapije na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki se v zdravstvu uporablja že vrsto let. Za bolnike, ki imajo osteoartrozo je priporočljiva metoda lajšanja bolečin v sklepih, povrnitvi gibljivosti in zaviranju te zahrbtne bolezni, ker:

 • je neboleča terapija brez neželenih stranskih učinkov
 • delovanje v globino sklepa, do hrustančnih celic, ki jih regenerira
 • izvajate jo lahko doma, 2x na dan, saj si jo lahko izposodite na dom
 • je v obliki blazine, zato je enostavna za uporabo brez debelih navodil

O pozitivnim vplivu elektromagnetne terapije na celični nivo hrustanca je bila izvedena klinična raziskava, ki močno potrjuje uporabo te vrste terapije za bolnike z osteoartrozo.
Klinično raziskavo z naslovom: Vplivi elektromagnetne terapije na hrustanec sinovialnih sklepov si lahko preberete na tej povezavi: TUKAJ.

This image has an empty alt attribute; its file name is MAGUS_1_1_1080x1080-1024x1024.jpg
Elektromagnetna terapija Magus ima številne prednosti uporabe, je učinkovita in varna metoda za bolnike z osteoartrozo

Zdravljenje z zdravili

Paracetamol je zdravilo, ki ga pacientu predpiše zdravnik za lajšanje bolečin pri osteoartrozi.
Mazila, kreme ali gele si navadno bolniki poiščejo v lekarni sami. Tovrstna pomoč je zprimerna za tiste bolnike, ki imajo zaradi drugih bolezni predpisanih že veliko medikamentov – tablet.

Nesteroidne antirevmatike predpiše zdravnik tistim, ki imajo poleg osteoartroze že vnet sklep, ki se odraža v izraziti oteklini in bolečini.
Opiat se predpiše bolnikom s hudimi bolečinami, ki se ne odzivajo na ostala zdravila proti bolečinam.
Vbrizganje hialuronske kisline v sklep je metoda, ki se uporablja pri kolenu. Je samoplačniška, zavarovalnica je ne krije.

Pri vsakem medikamentu je potrebno natančno prebrati navodila ter neželene stranske učinke; nujno se posvetujte z zdravniku o tem, če imate že predpisana druga zdravila.

Operativno zdravljenje

je potrebno takrat, ko ste z zdravnikom izčrpali vse ostale možnosti, je bolečina prehuda in vaša kvaliteta življenja zaradi bolečin okrnjena. To je navadno v napredovani fazi osteoartroze, ko bolečina ne pojenja tudi v mirovanju.
Poznamo dve vrsti operativnega zdravljenja:

 • osteotomija je operativno zdravljenje sklepa, pri katerem popravijo nepravilni položaj kosti in s tem izboljšajo delovanje in zmanjšajo obremenitev sklepa. Pri pravilno izbranih bolnikih, ki še niso kandidati za sklepno protezo, to pomeni, olajšanje bolečine in preprečitev napredovanja osteoartroze.
 • zamenjava bolne sklepa praviloma odpravi bolečino, povrne gibljivost in kakovost življenja. Vendar tveganje vedno obstaja, kot pri vsaki operaciji. Na uspešnost operacije zamenjave sklepa vplivajo: pravi čas operacije, operater, priprava pacienta na poseg, od postopka po operaciji in rehabilitacija.

Kaj lahko storite sami?

Kaj lahko storite sami, ko ugotovite, da imate osteoartrozo sklepa? Največ zagotovo vi sami. Naj vas ne bo strah, invalidnosti zaradi osteoartroze je malo.
Morda bo potrebno spremeniti življenjski slog ali navade / razvade, a tudi osteoartrozi se lahko uspešno zoperstavite.
Tukaj je nekaj nasvetov in dobrih praks, ki so se izkazali za dobre:

 • skrbite za telesno težo, pravilno prehrano
 • krepite mišice z raztegovalnimi vajami in 30 minut na dan hodite
 • pri obremenitvah bolečega sklepa uporabljajte pomoč ( bergle, palice )
 • izogibajte se dvigovanju težkih bremen
 • v službi poskrbite za razbremenitev

Izposoja magnetne terapije Magus na dom

Izposoja magnetne terapije na domu je ena izmed možnosti, da tovrstno terapijo preizkusite in se prepričate, kako vam pomaga. Njena prednost je vsekakor ta, da vam ni potrebno od doma, saj vam jo pripeljemo na dom. Prednosti Magus blazine:

 • uporaba doma, v postelji, na kavču, pred televizorjem
 • dve terapiji na dan
 • brez neželenih stranskih učinkov
 • v obliki blazine za lažjo uporabo
 • enostavna uporaba, brez dolgih navodil
 • pripeljemo, razložimo in namestimo

Primer uporabe blazine Magus doma.
Za izposojo naše blazine Magus na dom nas lahko pokličete na telefon: 040 807 327, kjer se bom oglasila Tina Štifter. Če se ne javim takoj, pomeni, da sem pri stranki doma in vas bom poklicala nazaj.

VIRI:
1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11900312

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O OSTEOARTROZI:

Kaj je osteoartroza?

Osteoartroza s krajšavo OA je najpogostejša kronična bolezen sklepov, ki prizadene kar polovico starejših od 65 let.

Kako zdravimo OA?

OA zdravimo z zdravili, fizikalno, redkeje operativno. Magnetna terapija dokazano pomaga pri zdravljenju.

Katere osteoartroze so najpogostejše?

Najpogostejše osteoartroze so:
– OA kolena
– OA kolka
– OA rok

Zdravnik mi je diagnosticiral osteoartrozo, kaj lahko storim?

Čim bolj se izobrazite o tej bolezni, da ugotovite, kako lahko pripomorete k lajšanju te bolezni.
Magnetna terapija je ena izmed terapij, ki regenerira sklepe.

Je magnetna terapija Magus uspešna pri OA?

Magnetna terapija Magus je nadvse uspešna pri OA saj deluje celično, prodre v globino sklepa.

Ali se lahko osteoartroza sklepa preseli na drugi sklep?

Ne.

Ali ima magnetna terapija stranske učinke?

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Ali je magnetna terapija škodljiva?

Ta članek se nanaša na neželene stranske učinke pri magnetni terapiji. In na učinke magnentoterapije za domačo uporabo. Vabljeni, da preberete, kako koristna je magnetna terapija lahko tudi za vas. Pišemo tudi o kontraindikacijah, vabljeni k branju.

Ne glede na welness ali terapevtski pripomoček, ki ga želite uporabljati doma, morate biti pozorni na varnost in neželene stranske učinke.
Zato vam v članku povemo, ali magnetna terapija ima stranske učinke, ki bi vam lahko škodovali, ali jih sploh nima. Naše trditve bomo podkrepili s kliničnimi raziskavami. Preberite….

Vsake tablete, vsako zdravilo imajo poleg učinkovitosti, neželene stranske učinke. Kar poiščite škatlico s tabletami in preberite priložena navodila. Tam je, poleg ostalega, cel spisek možnih neželenih stranskih učinkov. Pa si tega želimo? Ali obstaja možnost, da si pomagamo tudi brez njih?

Nikola Tesla
Nikola Tesla je že leta 1898 potrdil neškodljivost in učinkovitost magnetnega polja.

Magnetna terapija je v preučevanju že več kot 30.let. Že Nikola Tesla je leta 1898 potrdil očitno neškodljivost pulznega magnetnega polja na človeka. Tesla v članku navaja, da je eden prvih izsledkov pulznega magnetizma očitna neškodljivost slednjega, zaradi česar je bilo mogoče skozi telo prenašati sorazmerno velike količine električne energije.
Na koncu je tudi omenil, da so bili učinki njegove terapije s tuljavo na človeško telo nedvomno pozitivni.

Mnenje zdravnika o stranskih učinkih

Ker je vprašanje ali ima magnetna terapija stranske učinke, zelo pogosto, smo to vprašali tudi zdravnika. Spodaj lahko preberete njegov dobesedno odgovor.

Priznani doktor, prim.Jože Barovič, dr.med., nam je leta 2012 podal odgovor:

“Elektromagnetna terapija je neinvazivna metoda zdravljenja, ki nima stranskih učinkov, ki bi škodovali. Z ustreznim magnetnim poljem vplivamo na dinamično ravnovesje med električnimi, magnetnimi in/ali elektromagnetnimi polji v telesu. Tako omogočimo ugodne pogoje za potek telesnih biokemičnih reakcij in s tem izboljšamo prekrvavitev tkiv, odstranjevanja presnovnih produktov, boljši izkoristek kisika v celicah in ohranjanja napetosti celične membrane. To posledično vpliva na metabolizem celic.”

Kako vam lahko magnetna terapija koristi?

Najbolj nas seveda zanima, ali ima magnetna terapija za domačo uporabo stranske učinke. Najbolj razširjene naprave, za domačo uporabo, so magnetne blazine.
Magnetna terapija, v obliki blazine je zelo učinkovita metoda za lajšanje zdravstvenih tegob doma. Takšno, slovenskega proizvajalca, vam predstavljamo: Magus blazina. Magnetna terapija za domačo uporabo, Magus blazina, je brez neželenih stranskih učinkov. Pridobljene ima certifikate, da veste, da je varna in hkrati učinkovita terapija.Magnetna terapija-stranski učinki

Pri magnetni terapiji za domačo uporabo, Magus blazini, moramo vedeti, da pozitivni učinki ne pridejo čez noč. Magnetno blazino, ki nima neželenih stranskih učinkov, je potrebno konstantno uporabljati par tednov, da bi začutili pozitivne učinke. Do prevelikega odmerka, tako kot pri zdravilih, pri magnetni terapiji ne more priti. S terapijo bolne celice spodbudimo k pravilnemu delovanju, zdravih celic pa ne moremo preveč stimulirati. Ravno zato je magnetoterapija varna metoda brez stranskih učinkov.

O tem, da je magnetna terapija brez stranskih učinkov, ki bi uporabniku lahko škodovala, govori ogromno študij. Študije so narejena na različne tipe ljudi, zdravstvena stanja in različne aparature. Takšne študije so objavljene v angleškem jeziku in si jih lahko preberete TUKAJ. Se pravi, če vas zanimajo študije o tem, da magnetna terapija nima stranskih učinkov pri uporabi preberite tudi NASA ŠTUDIJO.

Pozitivni učinki magnetne terapije

Učinki magnetne terapije so zelo različni in odvisni od večih dejavnikov. Ker pulzirajoča elektromagnetna terapija vpliva na:Cirkulacija krvi

 • cirkulacijo krvi
 • regeneracijo celic
 • stimulira nevrone
 • absorpcijo medikamentov

je učinkovitost na posameznika zelo odvisna od njegovega življenjskega stila, zdravstvenega stanja in uporabe zdravil ter prehranskih dopolnil. Zato je smiselno magnetno terapijo izvajati daljše časovno obdobje, vsak dan.

Ob uporabi magnetne terapije navadno ne čutimo delovanja, vsaj fizično ne. Nič ne vibrira, ne masira ali kakorkoli drugače vpliva; magnetno polje prodira do celic v telesu in deluje na celičnem – globljem nivoju.

Če vas zanima kako magnetna terapija deluje na telo, kakšen vpliv ima in kaj o tem pravijo zdravniki, si preberite članek TUKAJ, kjer vam natančno opisujemo kako deluje na telo magnetoterapija.

Nizkofrekvenčno pulzno elektromagnetno polje (PEMF) lahko zagotovi neinvazivno, varno in enostavno uporabo za zdravljenje bolečine, vnetja in disfunkcij, povezanih z revmatoidnim artritisom (RA) in osteoartritisom (OA). Pulzirajoča elektromagnetna terapija ima dolgoročno varnost.

Izvleček iz študije, ki govori o varnosti magnetne terapija, si v celoti lahko preberete TUKAJ.

Kontraindikacije magnetne terapije

Če smo prej napisali veliko o tem, da magnetna terapija nima neželenih stranskih učinkov, se sedaj še dotaknimo kontraindikacij. Se pravi, ali obstajajo ljudje, ki magnetne terapije ne smejo uporabljati in zakaj?

Kontraindikacije magnetoterapije so:

 • srčni spodbujevalnik oz. pacemaker ( gre za občutljivost naprave in ne srčno žilnega bolnika)
 • nosečnost ( ker še ni dovolj raziskano področje )
 • epilepsija in/ali shizofreenija ( zaradi narave bolezni )

To so stanja ljudi, ki ne smejo na elektromagnetno terapijo, zaradi previdnostnih razlogov. Tudi, če v strokovni literaturi najdemo zapise, da bi lahko magnetna terapija tem ljudem koristila, smo pri Magus terapiji zavzeli stališče, da se ne uporablja.

Uporabniki elektro magnetne terapije Magus so nas naučili, da je manj prijetna izkušnja uporabe blazine tudi, ko ima uporabnik povišano telesno temperaturo. To ni kontraindikacija, saj si ne morete škodovati, vendar ni prijetno: s povišano temperaturo se že tako ne počutimo dobro, magnetoterapija pa vse skupaj samo še pospeši.


Prav tako uporabniki z visokim krvnim pritiskom poročajo, da so za njih primerne 15 minutne terapije in ne 30 minutne.

Kadar ima uporabnik kemoterapije, se tudi izogibamo terapijam z magnetno blazino, ker bi lahko le-ta zmanjšala učinkovitost kemoterapije. Saj vemo, da magnetna terapija krepi imunski sistem, kemoterapija pa ravno obratno. To ne gre skupaj.

Pri ranah smo vedno pozorni, da je rana suha, da iz nje ne izteka tekočina. Pri suhi rani bo Magus terapija dosegla svoj učinek hitrejšega celjenja.

POVZETEK:

Ali ima magnetna terapija škodljive stranske učinke?

Ne. Magnetoterapija je neinvazivna in varna vrsta terapije, ki nima škodljivih stranskih učinkov. Pri uporabi magnetne blazine Magus se upoštevajo navodila za uporabo, ki so napisana v slovenskem jeziku.

Kakšne so kontraindikacije pri magnetni terapiji?

Stroge kontraindikacije so: nosečnost, srčni spodbujevalnik, epilepsila / shizofrenija. Delne kontraindikacije so: vročina, visok pritisk, kemoterapija.

Kakšni so učinki elektro magnetne terapije?

Učinki magnetne terapije so pozitivni in delujejo na celice v telesu: pospeši se cirkulacija, regeneracija, stimulira nevrone, deluje protibolečinsko

Magnetoterapija mišic medeničnega dna

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Magnetoterapija za krepitev mišic medeničnega dna

Magnetoterapija za krepitev mišic medeničnega dna je znana metoda, ki pospeši cirkulacijo in mikrocirkulacijo teh mišic in jim omogoča normalno delovanje. Če mišice ne delujejo pravilno oziroma je njihova funkcija motena, lahko prihaja do urinske inkontinence.

Se tudi vi srečujete z nekontroliranim uhajanjem urina?  Vas je strah, da vam bo ušlo, ko kihnete, ko dvignete neko breme ali, ko se zasmejite? Preberite naslednji prispevek in izvedeli boste zakaj pride do tega in kaj lahko storite, da okrepite mišice medeničnega dna.

Zakaj pride do uhajanja urina?

Do uhajanja urina pride, kadar mišice sečnega mehurja, mišice zapiralke ter mišice medeničnega dna ne delujejo pravilno.Inkontinenca
Veliko ljudi, več žensk kot moških, se srečujejo z urinsko inkontinenco, pa še vedno dajemo premalo pomena mišicam medeničnega dna. Velikokrat mislimo, da je vzrok za uhajanje, staranje in da se tej nadlogi ne da zoperstaviti, vendar temu ni tako: veliko lahko storite sami!

Preberite, kaj se da storiti in kakšne vaje lahko izvajate brez dodatnega časa. Pri krepitvi mišic medeničnega dna ima velik pomen tudi magnetoterapija, ki znatno pospeši cirkulacijo mišic in nečutno krčenje mišic medeničnega dna.

Vzrok za nepravilno delovanje mišic medeničnega dna so lahko bodisi prešibke bodisi prekomerno aktivne mišice. In zato se pojavijo težave z nadzorom nad delovanjem sečnega mehurja.
To povzroča tri vrste inkontinence:

 • stresna urinska inkontinenca: urin uhaja ob naporu, dvigovanju bremen, kihanju, kašljanju. Je najpogostejša oblika pri ženskah, ko oslabijo mišice medeničnega dna pri porodih.
Z magnetoterapijo se STRESNA URINSKA INKONTINENCA zelo uspešno zdravi / lajša, so pokazale raziskave: v angleškem jeziku si eno lahko preberete TUKAJ.
 • urgentna urinska inkontinenca: močno, nemudno tiščanje na vodo, ki mu sledi uhajanje urina.
 • mešana urinska inkontinenca.

Kako ukrepati?

Ko ugotovite, da vam mišice “tam spodaj” ne vzdržijo več in vam je začel uhajati urin, je čas da nekaj storite.  Ne glede na starost, se mišice medeničnega dna vedno lahko trenirajo in s tem povečujemo njeno delovanje:

 • Keglove vaje krepijo mišice medeničnega dna, ki so povezane s pretokom urina. Izvajajo se tako, da krčite pravilne mišice. Najlažje jih izvajate, ko na stranišču greste na vodo in curek urina za 3 sekunde prekinete. Tako veste, da ste krepili mišico medeničnega dna. To ponavljajte vsakič, ko odvajate. Keglove vaje lahko izvajate tudi v službi, ko gledate TV, vsak dan; vendar jih morate izvajati pravilno: stiskajte mišice kot bi želeli prekiniti curek urina, pri tem se držite za trebuh, ki mora ostati nenapet – ohlapen.
  Keglove vaje krepijo mišice medeničnega dna in s tem povrnejo tonus ženskam po porodu in omogočajo zadrževanje urina pri starejših.
 • Magnetoterapija mišic medeničnega dna stimulira mišice s pomočjo magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki prodirajo globoko do mišičnega tkiva v telesu. Tako pospeši cirkulacijo krvi, s tem dotoka kisika in povzroči nastanek električnega toka v živcih in s tem sproži krčenje mišic.

Magnetoterapija pomaga

Da je magnetoterapija učinkovita metoda, so potrdili tudi različni slovenski strokovnjaki. V strokovni literaturi, v angleškem jeziku, najdemo ogromno tem o tem, da magnetoterapija pozitivno vpliva. Ker smo slovensko podjetje, vam ponujamo mnenja naših strokovnjakov, zdravnikov, ki so potrdili delovanje, magnetoterapije in Magus blazine, kot uspešno. Zato si lahko mnenja strokovnjakov in zdravnikov o magnetoterapiji preberete tukaj:  mnenja zdravnikov.

Magnetna blazina Magus je idealna za izvajanje magnetoterapije na domu, saj se izvaja sede – na mali blazini, ki tudi greje. Metoda je neinvazivna, neboleča, brez neprijetnega vstavljanja elektrod, brez neposrednega stika s kožo in nima znanih stranskih učinkov.

Magnetoterapija Magus Magnetoterapija mišic medeničnega dna
Oblečeni se usedete na malo blazino, nastavite program za mišice, ki traja 30 minut ter se sprostite. Magnetnega polja ni čutiti, pa vendar dokazano deluje. Terapijo lahko ponovite 2x dnevno.
Magnetno terapijo si lahko tudi izposodite na dom; preberite kje in kako poteka najem za 6 tednov.

ZA STROKOVNO SVETOVANJE SMO VAM NA VOLJO: 040 807 327.
Kaj je magnetoterapija?

Magnetoterapija je elektromagnetna pulzirajoča terapija na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki deluje v globino, saj prodira do celic v telesu.

Kako magnetoterapija pomaga pri uhajanju urina?

Magnetna terapija, ker prodira v globino, stimulira mišice medeničnega dna, jim pospeši cirkulacijo in s tem okrepi mišice, bolj lahko kontrolirajo uriniranje.

Rehabilitacija po zlomu gležnja

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Rehabilitacija po zlomu gležnja je dolgotrajen proces

Rehabilitacija po zlomu gležnja je odvisna od vrste zloma. Zlom gležnja sodi med najpogostejše zlome pri odraslih, saj je gleženj eden pomembnejših v našem telesu, ker prenaša ogromno težo.

V nadaljevanju boste prebrali, kako dolgo traja rehabilitacija in kako poteka, na koncu pa še praktične vaje, ki jih lahko izvajate tudi doma. Ali lahko naredite kaj sami, da prispevate k hitrejši rehabilitaciji?

Zlom gležnja povzroči sila, ki deluje na kost in je večja od njene trdnosti in prožnosti. Največkrat ga povzroči padec iz višine na noge ali športna poškodba pri specifičnih športih, kot je drsanje, smučanje, motoristi..

Na vrsto zloma vplivajo:

 • smer sile
 • hitrost in jakost sile,
 • starost kosti,
 • vrsta kosti in
 • morebitna bolezen, ki vpliva na kost ( npr. osteoporoza, ki vpliva na gostoto kostne mase kosti).

Rehabilitacija po zlomu gležnja traja lahko od 1. do 4. mesecev.

Zlom kosti se celi tako, da nastaja nova kostnina oz. kalus kosti, ki premosti razmak med odlomkoma. Zato je glavni cilj zdravljenja namestiti odlomka čim bližje drug drugemu, da je vrzel med njima čim ožja.

Potek rehabilitacije po zlomu gležnja

Glede na vrsto in kompliciranost zloma gležnja, zdravnik z različnimi tehnikami predpiše pravilno rehabilitacijo. Pri tem si pomaga s kliničnim pregledom poškodovanca in rentgensko sliko gležnja. Rehabilitacijo razdelimo na dva različna pristopa zdravljenja:

 • konzervativno: uravnavanje kostnih odlomkov in imobilizacija, navadno je to longeta ali mavec
 • operativno: kjer s kirurškim posegom gleženj naravnajo in notranje imobilizirajo, mavec ni potreben

Če ste imeli operacijo gležnja, dobite bergle in vas takoj napotijo na fizikalno rehabilitacijo.

Če ste dobili mavec, se počaka, da se kost zaceli, kar traja nekje 6 tednov. Da bi se kost zacelila hitreje, lahko doma uporabljate elektromagnetno terapijo, ki dokazano pospeši celjenje.

Sestavni del rehabilitacije po zlomu gležnja je fizikalna terapija, ki se razlikuje ali je bila operacija ali ne. V obeh primerih lahko pride tudi do poškodb ligamentov in drugih mehkih tkiv.

Če ste imeli gleženj v mavcu, navadno po odstranitvi nastopi še večja oteklina. Mišice na poškodovani nogi so močno atrofirale, ker se dolgo niso obremenjevale oz. uporabljale. Močno je oslabljena gibljivost gležnja.

Če ste prestali operacijo gležnja, vas bodo takoj naučili uporabljati bergle in fizioterapija se začne nemudoma.

Dobra praksa rehabilitacije po zlomu gležnja:

Rehabilitacija po zlomu gležnja

Strokovnjak fizikalne rehabilitacije bo glede na stanje gležnja predpisal različno obliko fizikalne terapije:

 • vaje za povečanje gibljivosti
 • tehnike za sprostitev mišic
 • razgibavanje in posebne vaje, ki jih izvajate doma
 • tehnike za zmanjšanje oteklin
 • elektromagnetna terapija
 • tens– protibolečinska terapija

Ves čas rehabilitacije mora bolnik dobro vedeti, koliko lahko obremenjuje gleženj, katere vaje so primerne in kakšna je ustrezna izvedba posameznih vaj. Primerne vaje so:

 • gibanje sklepa v krogu;
 • upogibanje in podaljšanje;
 • napetost mišic v ležečem položaju;
 • dviganje nog do majhne višine od nivoja postelje;
 • premikanje noge proti robu postelje in obešanje;
 • miganje s prsti.
Zlom gležnja- vaje
Pri razmigavanje gležnja si lahko pomagate z elastiko. Tako boste pridobili na gibljivosti sklepa.

 

Zlom gležnja- rehabilitacija
Pri razgibavanju gležnja z elastiko naredite izteg do bolečine, vsak dan bolj

Kako lahko sami pripomorete k hitrejši rehabilitaciji?

Dober učinek pri zdravljenju gležnja je plavanje. Gimnastične vaje je treba kombinirati z izboljšano prehrano, bolnikovo prehrano je treba obogatiti s kalcijem in beljakovinskimi živili.

Takoj po zlomu in en teden po operaciji se priporoča magnetna terapija na domu, ki si jo lahko izposodite za 6.tednov. To je edina vrsta terapije, ki jo lahko izvajate, če imate mavec in pred fizioterapijo.

Elektromagnetna terapija se lahko izvaja 2x na dan po 30 min, četudi imate v gleženj vstavljene vijake ali ploščico.

Priporoča se ročna masaža in tople solne kopeli.

Rehabilitacija po zlomu gležnja starostnikov je največkrat zelo zapletena, saj po končani fizioterapiji navadno potrebujejo podaljšano bolnišnično zdravljenje z/in rehabilitacijo. Svojci se lahko obrnejo na Bolnišnico Sežana, ki sprejemajo bolnike, ki po akutnem zdravljenju še ne morejo biti odpuščeni v domačo oskrbo, ker potrebujejo še nadaljevanje rehabilitacije in specialno nego.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA V VEZI Z REHABILITACIJO ZLOMA GLEŽNJA:

Koliko časa traja rehabilitacija po zlomu gležnja?

Rehabilitacija je odvisna od tega, ali ste bili oprerirani ali ne. In traja od enega meseca do štirih, pri starostnikih tudi več mesecev.

Kaj lahko storim, da pospešim rehabilitacijo?

Rehabilitacijo lahko pospešite z elektromagnetno terapijo Magus, tako da naredite dve terapiji na dan, doma.

Kako magnetna terapija Magus pomaga pri rehabilitaciji?

Magnetna terapija Magus pospeši celjenje kosti za 30% – 50%.

Kakšne vaje lahko izvajam doma?

Pred izvajanjem morate dobro vedeti kakšne vaje in do katere mere: kroženje sklepa, upogib sklepa naprej – nazaj, miganje s prsti…

Artroza prstov na rokah

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Artroza prstov na rokah (kako jo prepoznati in kaj povzroči artroza)

Artroza prstov na rokah je zelo pogosta revmatska bolezen. Razložili bomo, kako prepoznati, da gre za artrozo in kaj vam ta bolezen povzroči. V nadaljevanju pa tudi vzroke za nastanek in kako si lahko pomagate.

O artrozi sklepov govorimo, ko v sklepih začne izginevati hrustanec. Vsak sklep ima hrustanec, ki skrbi za premikanje sklepa in blažitev fizičnih obremenitev. Hrustanec v sklepih skrbi, da so sklepi “podmazani”.

Artroza, ko se plast hrustanca v sklepu stanjša, postane hrapava, napoka in se celo okruši. V nadaljevalni fazi poškodovan hrustanec naredi škodo v celotnem sklepu, saj poškoduje tudi kost.

 

KLINIČNE RAZISKAVE SO DOKAZALE, DA ELEKTROMAGNETNA TERAPIJA VPLIVA NA ZAVIRANJE RAZKROJA HRUSTANCA V SKLEPU.
Študija je napisana v angleškem jeziku in si jo preberite TUKAJ.
Artroza prstov na rokah
Odebeljeni sklepi prstov na rokah

Kako prepoznati artrozo prstov na rokah:

 • bolečine v sklepih
 • krčenje prstov na rokah
 • omejena gibljivost prstov na rokah
 • otrdelost sklepov
 • odebelitev

Artroza prstov na rokah ni bolezensko stanje, ki bi nastalo čez noč. Bolniki kar nekaj časa opažajo spremembe v sklepih; in tudi zdravniki ne postavijo diagnoze takoj. Potrebne so raziskave in slikanje sklepov, da bi z gotovostjo trdili, da gre za artrozo.

Ko se bolniki dejansko začnejo zdraviti za to boleznijo, je navadno bolezen že naredila določeno nepopravljivo škodo v sklepih.

Artroza povzroči, da bolnik čuti stalno ali občasno bolečino v prstih; sklepi prstov niso več normalno gibljivi; ni mogoče do popolnosti iztegniti in v pest stisniti prstov; ni več zadostne moči v prstih; sklepi so otečeni in tudi rdeči.

Kaj je vzrok za nastanek artroze in kako živeti z njo?

Natančen vzrok za razvoj artroze sklepov prstov na rokah je težko poimenovati, saj je bolezen ponavadi povezana z vplivom več negativnih dejavnikov na telo:

 • starostne spremembe;
 • dedno nagnjenje k obrabam sklepov;
 • artritis v anamnezi;
 • poškodbe rok;
 • monotono delo z rokami, majhno ročno delo;
 • nalezljive bolezni;
 • v bolj mrzlih krajih morda prihaja do večjega številna prizadetih sklepov.
 • obrabi hrustanca so nekoliko bolj izpostavljene ženske, ki so s službo, z gospodinjstvom in nosečnostjo bolj obremenjene kot moški.
 • nekatere motnje presnove, kot je npr. protin, ki povzroča pogosto vnetje sklepov, lahko povzroči tudi prezgodnjo obrabo sklepov.

Primarna artroza prstov na rokah, ko je bolezen neodvisna od drugih bolezni, je zelo težko ugotoviti pravi vzrok za nastanek artroze. Vemo tudi, da je lahko tudi dedna.

Kadar govorimo o sekundarni artrozi prstov na rokah, ko gre le za en sklep, je največkrat vzrok mehanskega tipa:

 • nepravilna oblikovanost sklepa
 • poškodba sklepa
 • čezmerna fizična obremenitev sklepa (profesionalni športniki ali glasbeniki)

Zdravnik: ortoped in / ali revmatolog vam je postavil diagnozo: artroza prstov na rokah.

Ko je vaše stanje akutno, je zelo boleče, vam predpišejo protibolečinske in protivnetne tablete. Čeprav zdravijo artrozo prstov in odstranjujejo neprijetne občutke, dolgotrajna uporaba vodi do poškodb sluznih sten prebavnega trakta.

Če je vaše stanje v remisiji, ni tako zelo boleče, vam svetujejo fizioterapijo, ki je lahko:

Kaj bi poleg naštetega ter nasvetov in predpisov zdravnikov, lahko storil še sam, da bi si olajšal boleče sklepe?

V prvem koraku je potrebno razbremeniti sklepe prstov in se izogibati ponavljajočim gibom, ki so povzročili nastanek artroze.

Kljub morebitnim bolečinam je potrebno vsakodnevno prste razgibavati. Kljub bolezni morajo sklepi ostati v gibanju.

Nežno masirajte prste, nanesite kremo, ki greje in temeljito masirajte vsak prst posebej.

Elektromagnetno terapijo si je možno tudi izposoditi na dom; izvajajte terapijo za sklepe 2x na dan. Magnetna terapija blagodejno vpliva na sklepe, saj prodre v globino sklepov, ne povzroča bolečine in nima neželenih stranskih učinkov.

Mala magnetna blazina Magus tudi greje, izvajajte razgibavanje prstov na magnetni blazini: razprite dlani, do popolnosti iztegnite prste in jih stisnite v pest.

Artroza sklepov na rokah-vajeArtroza sklepov na rokah-vaje


7 NAJPOGOSTEJŠIH VPRAŠANJ LJUDI, KI IMAJO ARTROZO PRSTOV NA ROKAH:

Kaj je artroza prstov?

To je revmatska bolezen, ko se v sklepu izrablja hrustanec.

Kako vem, da imam artrozo na prstih?

Če imate: boleče sklepe na prstih, če so otrdeli, odebeljeni, manj gibljivi.. Potem je verjetno načet hrustanec v sklepih.

Prsti me zelo bolijo. Kako si lahko olajšam bolečino?

Magnetna terapija na blazini Magus, ki jo lahko izvajate sami doma, zelo olajša bolečino v sklepih prstov pri artrozi.

Kdaj bo bolečina pojenjala?

Pri artrozi na prstih, bolečina pojenja v povprečju po dveh tednih redne uporabe.

Ali magnetna terapija Magus pomaga tudi pri hrustancu?

Magnetna terapija absolutno zavira propadanje hrustanca v sklepih, to so potrdile tudi klinične študije. Eno takšno si lahko preberete TUKAJ.

Kako bom vedel- a, da mi magnetna terapija Magus pomaga?

Čutili boste na lastni koži. Vaši sklepi ne bodo več tako boleči, bolj bodo gibljivi in manj otekli. Na dolgi rok se bo propadanje hrustanca ustavil.

Kako lahko preverim, če je za mojo artrozo res prava Magus blazina?

Magus blazino lahko najamete in tako preverite, če je za vas prava. Pokličite in se dogovorite za najem: 040 807 327.

Dolgotrajne bolečine v mišicah ( fibromialgija in kako si pomagati? )

Spoštovani!
Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan.
Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ).
Ostanite zdravi!

Kakšen je vzrok za dolgotrajne bolečine v mišicah?

Dolgotrajne bolečine v mišicah danes beležimo večino pri ženskah, različnih starostnih skupin; najpogosteje po 40. letu.

To ni bolezensko stanje starejših ljudi. In ne govorimo o bolečinah v mišicah po telovadbi, ki čez dva dni minejo. Ta bolezen sodi med kronične revmatološke bolezni, ki ji mnogi na kratko rečejo tudi:  revma.Dolgotrajne bolečine v mišicah

Opisali bomo dolgotrajne bolečine v mišicah po celem telesu, ki ji rečemo tudi fibromialgija; ali obstaja dokazan vzrok zanjo, in kako si pomagati pri takih bolečinah.

Na koncu prispevka preberite zanimive vaje in nasvete pri bolečinah.

Dolgotrajne bolečine v mišicah, ki trajajo nepretrgoma več mesecev, brez znanega razloga, je bolezensko stanje, ki mu rečemo tudi “vse me boli” ali fibromialgija. Vzroki bolezni še niso povsem jasni, obstaja pa nekaj možnih teorij, kot so:

 • hormonski ( menopavza )
 • infekcijski
 • stresni

Najnovejše raziskave so pokazale, da bi lahko bil vzrok v centralnem živčnem sistemu in / ali v biokemičnih spremembah in s prekrvavitvijo mišičnega tkiva.

Ljudem, ki imajo dolgotrajne bolečine v mišicah, centralni živčni sistem drugače prevaja čutilne zaznave, zato čutijo strašne bolečine v mišicah, so pa tudi bolj občutljivi na druge zunanje dražljaje, kot so mraz, vlaga v zraku…

Najpogostejši znaki pri dolgotrajnih bolečinah v mišicah so:

 • pojav bolečine v globokih tkivih vrata, križa, ramenih, medeničnem obroču in okončinah
 • bolečina ne pojenja minimalno 3 mesece
 • splošna stalna utrujenost
 • pogosti glavoboli, migrene ali tenzijski glavoboli
 • motnje spanjaFibromialgija

Bolnike s tako boleznijo razvrstimo v tri skupine, odvisno od stadija bolezni in kaj so še sposobni početi:

 • lažja oblika, ko bolnik še hodi v službo in opravlja lažja domača dela, v prostem času pa počiva
 • srednja oblika bolezni je tako napredovala, da bolnik ne zmore več hoditi v službo, lahko pa še opravlja lažja domača dela
 • težka oblika bolezni je, ko so bolniki že odvisni od pomoči drugih, saj jih bolečine v mišicah in druge spremljevalne težave tako omejujejo, da stežka poskrbijo zase

Ker za bolezen ne vemo kakšen je vzrok, in da je lahko tudi gensko pogojena, je tudi preprečiti ne znamo.

Kaj pa lahko naredijo bolniki, ki imajo dolgotrajne bolečine v mišicah, da si olajšajo življenje?

Kako si lahko pomagam?

Bolnikom ki imajo dolgotrajne bolečine v mišicah običajno zdravniki postavljajo diagnozo več let. Bolezensko stanje tudi zelo niha.

Po opisanih simptomih in znanih ACR kriterijih, vas osebni zdravnik napoti k revmatologu in še h kakšnemu specialistu, če je potrebno.

Glavni cilj zdravljenja je, da se bolniku olajšajo bolečine v mišicah, kot tudi, da se uredijo razmere v delovnem okolju, če je bolnik sposoben hoditi v službo.

Dolgotrajne bolečine v mišicah ali fibromialgija ni dokončno ozdravljiva bolezen.

Bolnikom se priporoča zdrav način življenja:

 • zdrava prehrana
 • brez alkohola, kave in cigaret
 • redna, vsakodnevna in pravilna telesna aktivnost ( nasvet fizioterapevta )
 • urejene razmere v delovnem in družinskem okolju

Elektromagnetna terapija- fibromialgija
Elektromagnetna terapija kot možna, varna rešitev pri fibromialgiji

Bolniki si lahko pomagajo sami največ s pravilno fizično pripravljenostjo in elektromagnetno terapijo, ki je povsem neagresivna metoda za lajšanje dolgotrajnih bolečin v mišicah.

Magnetno terapijo lahko izvajate doma, uporabite poseben program za lajšanje bolečin v mišicah in zakrčenost mišic.

Bolnikom zelo prija in pozitivno vpliva na boleče mišice topla mokrota: kopanje v termalnih vodah, obkladki s toplo namočeno brisačo ali zgolj prhanje s toplo vodo.

Priporočajo se vaje za raztezanje, kjer razgibavamo vse mišične skupine; kondicijske vaje, od tega najbolje hoja, kolesarjenje ali plavanje in vaje za moč z različnimi utežmi. Pri nobenih vajah ne pretiravamo in jih ponavljamo 30 min na dan.

Elektromagnetna terapija kot dopolnilna terapija morebitnim tabletam (protibolečinske in / ali antidepresivne), je izvrstno lajšanje bolečin v mišicah, brez neželenih stranskih učinkov.

Elektromagnetna terapija najem
Magnetno terapijo pripeljemo na dom, svetujemo in razložimo

Sprva se odločite za najem, da se prepričate, da vam pomaga.

Bolečine v sklepih na rokah

Spoštovani!
Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan.
Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ).
Ostanite zdravi!

Kaj je vzrok za bolečine v sklepih na rokah?

V prispevku govorimo o vzrokih za bolečine v sklepih na rokah ter o rešitvah in vajah, kako jih omiliti. Primeri iz praks.

Kosti so med seboj povezane s sklepi, ki so različni. Ramenski sklep ima obliko glavice – ponvice in nam omogoča rotacijo roke v vse smeri; medtem, ko je komolec tečajni sklep in nam omogoča iztezanje in upogibanje, ravno tako prsti na rokah.

Vsak sklep obdaja ovojnica, le-to sinovijsko tkivo, na koncih sklepa je hrustanec, okoli sklepa pa so mišice, kite in vezi. Veliko ljudi obišče zdravnika zato, ker imajo bolečine v sklepih.

Vzrok za bolečine je lahko:

 • obraba sklepa ( artroza ), ko govorimo o degenerativnih spremembah
 • vnetje ( artritis ), navadno členki na prstih rokBolečine v sklepih na rokah
 • osteoartritis je razgradnja hrustanca v sklepu, ki privede do obrabe
 • revmatoidi artritis je avtoimuna bolezen – nepravilno delovanje imunskega sistema
 • športne poškodbe, ko so najpogosteje poškodovane vezi, ki držijo skupaj kosti ( zvin ).

Znano dejstvo je tudi, da se sklepi začnejo starati že pri 25. letu, ko začne raven kolagena v telesu padati.

Vsem vzrokom so skupni simptomi: bolečine v sklepih, togost, otekanje in omejitve gibanja v sklepu.

Tako so lahko bolečine prisotne v naslednjih sklepih:

 • v ramenskem obroču
 • v komolcu
 • v zapestju
 • členkih na prstih rok.

Kaj privede do bolečine v sklepih na rokah?
Fizični napori, dvigovanje težkih bremen, prisilna drža v službi- za računalnikom, ponavljajoči gibi pri športu ( teniški komolec )..

V nadaljevanju preberite, kaj lahko sami storite, če imate bolečine v sklepih na rokah… Kaj vam lahko pomaga omejiti bolečine?

Kako si lahko pomagam sam pri bolečinah?

Za vse bolnike je pomembno, da znižajo obremenitve sklepa kolikor se da.

Izogibajte se prisilnim držam ali pa jih vsaj omilite: za računalnikom vstanite, raztegnite ramenski obroč, do popolnosti iztegnite komolce in razmigajte členke prstov na rokah:

Vaje: bolečine v sklepih na rokahBolečine v sklepih - vaje

Vsakodnevno se večkrat zavestno odmaknite od prisilne drže in naredite raztezne vaje.

Poskrbite za redno in pravilno rekreacijo, ter tako vzdržujte primerno telesno težo.

Osebni zdravnik vam bo svetoval spremembo stila življenja, ki pa včasih ni enostavna. Predpisal vam bo protibolečinske in / ali protivnetne tablete.

Elektromagnetna terapija je pri bolečinah sklepov ena izmed uspešnih vrst terapij, saj je neagresivna in naravna metoda, ki pospeši obnovo – regeneracijo bolečega sklepa.

Uporaba je enostavna, na domu. Izkoristite možnost izposoje in se najprej prepričajte ali odgovarja tudi vam.

Išias in mravljinci v nogah (kako prepoznati in odpraviti mravljince)

Spoštovani!
Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan.
Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ).
Ostanite zdravi!

V prispevku vam bomo razkrili vrsto išiasa, ki povzroča mravljince v nogah in kaj storiti, ko se mravljinci pojavijo.

Prebrali boste lahko zakaj pride do mravljincev v nogah in kako blažiti išialne bolečine.

Na koncu prispevka so predstavljene tudi pravilne vaje in pripomoček, ki je lahko rešitev za vaše težave.

Išijas, ki ga pogosto opisujemo kot pekočo bolečino, ki se širi vzdolž bedrnega živca, velikokrat preide v mravljince v nogah.

Kako prepoznati išias, ki povzroča mravljince v nogah?

Išias mravljinci v nogahIšialni živec je debel kabel živcev in, ker prenaša senzorične občutke pomeni, da vsak manjši pritisk na živec lahko povzroča bolečino in mravljince v nogah.

Išialni živec je najdaljši in najdebelejši živec v našem telesu, ki se pri kolenu iz enega razcepi v dva; oba segata do stopala.

Zato se lahko občutijo mravljinci, ki jih povzroča išias tako v mečih in stopalih, kot tudi ob zunanjem delu pokostnice.

Kadar govorimo o kronični, dlje časa trajajoči obliki išiasa, se navadno pojavijo mravljinci v nogah, kasneje lahko tudi do omrtvelosti tkiva.

Dlje časa trajajoč pritisk na živec v ledvenem delu hrbtenice, je lahko posledica nepravilnosti v sklepu in / ali degenerativne spremembe, kjer pride do mravljinčenja v nogah.

Za išias je lahko kriva tudi poškodba hrbtenice, ki je privedla do otekanja in zožitve kanala, kjer poteka išialni živec.
Zato vedite, da ne povzroča vsak išias ali vsaka bolečina v hrbtenici mravljincev v nogah.

Izključiti morate tudi druge vzroke, ki lahko ravno tako povzročajo mravljince v nogah. To so: migrene, multipla skleroza, tumor, sladkorna bolezen, menopavza, pomanjkanje vitaminov..

Kako odpraviti mravljince v nogah, ki jih povzroča išias?

Ko se zavemo, da je problem mravljincev v nogah, išias in je išialna bolečina že dlje časa trajajoča, je vsekakor čas, da obiščete zdravnika.

Potrebna je natančna anamneza in pregled. Da bomo odpravili mravljince v nogah, je potrebno začeti pri vzroku, to je išias.

Pri išiasu je potrebno živecOdprava išiasa razbremeniti. To se doseže z ustrezno držo, fizikalno terapijo ali operacijo.

Pri išiasu pomagajo tudi protibolečinska sredstva, strokovna masaža in fizikalna terapija, med katere sodi tudi elektromagnetna terapija, ki s cirkulacijo in mikrocirkulacijo uspešno deluje na išialni živec.

Pri ljudeh z išiasom  in mravljincih v nogah, magnetna terapija pokaže zelo dobre rezultate. Uporabniki magnetne terapije doživijo blaženje bolečine ter hitro okrevanje živca ter mravljinci v nogah izzvenijo.

Da bomo mravljince v nogah, ki ga povzroča išias, preprečili, lahko poskrbimo tudi sami. Spodaj si lahko pogledate vaje, ki so primerne za ljudi, ki trpijo za išiasom in mravljincih v nogah.

Za odpravljanje išiasa je pomembna tudi pravilna drža med sedenjem in ergonomična oprema delovnega okolja ( stol, tipkovnica) ter vzmetnica na kateri spimo. Skrbeti je potrebno tudi za redno rekreacijo.

Magnetna terapija lahko pomaga tudi vam pri bolečini

Spoštovani!
Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan.
Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ).
Ostanite zdravi!

Mnogo ljudi trpi za bolečino. Da pri tem pomaga magnetna terapija, sta potrdila tudi priznana slovenska zdravnika dr. Zmago Turk in dr Jože Barovič iz Maribora. Preizkusila sta tudi magnetno blazino Magus, ki je namenjena domači uporabi in z učinki sta navdušena.
Dr. Zmago Turk:« To magnetno terapijo uporabljamo v vsakdanjem terapevtskem programu in vedno znova iščemo nove pristope. Slaba stran je, da je treba terapijo izvajati dlje (od 4 – 6 tednov), kar pa v javnih zdravstvenih ustanovah pogosto ni mogoče. Zato podpiramo posojanje teh aparatur na dom, saj lahko po dogovoru s strokovnjakom, bolniki sami izberejo program za lajšanje različnih bolečin.”


Pregled znanstvene literature jasno kaže, da ima magnetna terapija splošen protibolečinski (analgetičen) učinek, se pravi, da lajša ali celo ukine bolečino.

Možnost najema za 4, 6 ali 8 tednov. www.magus.si  info@magus.si  040 807 327.

Zakaj najeti blazino Magus?

Da se prepričate o delovanju magnetne terapije Magus, vam nudijo najem za daljše časovno obdobje. V tem času lahko vi in vsi družinski člani, večkrat dnevno uporabite blazino in na koncu ugotovite, kako vam pomaga. Veliko uporabnikov, kar 72%, je po najemu Magus blazine potrdilo učinek na bolečine.

Iz prebiranja strokovne literature razberemo, da lahko z magnetno terapijo pomagamo pri lajšanju težav artroz in artritisa ter podobnih težav, ki se tičejo sklepov in hrbtenice.

Blazino Magus se odločijo izposoditi ljudje s stalnimi bolečinami v hrbtenici, ljudje z bolečinami v sklepih, s hudimi glavoboli oz. migrenami, športniki za bolečine v mišicah.

Uporaba magnetne blazine Magus je enostavna, saj je primerna za domačo uporabo. V kompletu dobite dve blazini: velika blazina vam deluje na celo telo, mala blazina je namenjena, da jo položite na točno določen predel. Mala blazina se tudi prijetno segreje, tako ima še grelni efekt.
Aparatura ima 14. različnih programov; od tega jih je kar 5 namenjenih lajšanju različnih bolečin. Vi izberete pravšnji program za vas, vse ostalo se nastavi avtomatično. Terapija traja 15 ali 30 minut, potem se izključi sama.

Ne odlašajte, olajšajte si bolečine tudi vi
Odločite se, in si olajšajte bolečine na naraven način. Magnetna terapija je dokazano brez neželenih stranskih učinkov, varna in učinkovita metoda, ki vam bo povrnila energijo in moč.
Pokličite 040 807 327 in strokovno vam bodo svetovali, saj so blazino Magus zasnovali prav strokovnjaki za magnetno terapijo.