Osteoporoza

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Osteoporoza – kaj je to?

Osteoporoza je kronična bolezen, o kateri se zadnja leta veliko govori in piše, saj je samo v Sloveniji znanih 18.000 bolnikov z osteoporozo. Navadno so to ljudje srednjih let, večkrat ženske kot moški. Osteoporozo ima kar 27% žensk med 50. in 59. letom starosti, več kot 31% med 60. in 69. letom, 36% med 70. in 79. letom in kar 63% med 80. in 89. letom.

Osteoporozo razlagamo kot zginevanje kostnine, ki se počasi vse bolj redči, pri tem pa je vse večja nevarnost za zlome teh poroznih kosti.

Osteoporoza je tiha nevarnost, ki velikokrat niti ne boli in se je zavemo šele, ko si ob nedolžnem padcu zlomimo rebro, vretence, zapestje, kolk ali kako drugo kost.

Kar nekaj bolnikov z osteoporozo pa navadno trpi za bolečinami in trajnimi omejitvami gibanja v vsakdanjem življenju. Če se osteoporozna kost zlomi, je čas celjenja kosti dosti počasnejši kot pri zdravi kosti in možnost ponovnega zloma dosti večja.

Najpogostejša je:

 • osteoporoza hrbtenice (hrbtenica se ukrivi )
 • osteoporoza kolka ( nevarnost zloma kolka )
Osteoporoza
Osteoporoza: porozna kost

Kaj je vzrok za osteoporozo?

Vzrok za osteoporozo je lahko samostojna bolezen ali pa sekundarna. Pri sekundarni je vzrok za nastanek osteoporoze posledica drugih obolenj ( vnetne, dedne bolezni, pomanjkanje rastnega hormona… ).

Ker je odstotek pri moških, ki zbolijo za osteoporozo za polovico manjši, pomeni, da so hormonske spremembe v meni pri ženskah eden od glavnih povzročiteljev te bolezni.

Vzrok za osteoporozo so lahko še drugi dejavniki:

 • prezgodnja menopavza ( pred 45. letom starosti )Osteoporoza raztezne vaje
 • družinska obremenjenost s to boleznijo
 • telesna konstitucija ( nižja teža in višina )
 • motnje hranjenja ( anoreksija, bulimija )
 • jemanje nekaterih zdravil
 • kajenje in čezmerno pitje alkohola
 • premalo telesne aktivnosti
 • premajhni vnos kalcija in vitamina D

Boj proti osteoporozi naj se začne že v mladosti s pravilno prehrano in z zdravim načinom življenja- fizičnim in psihičnim.

Ženske, ki vstopajo v menopavzo naj si izmerijo kostno gostoto. Ta postopek se imenuje densitrometrija, predpiše jo osebni zdravnik in je samoplačniška. Ravno nepravilno delovanje hormonov, v menopavzi, poveča nastanek osteoporoze.

Zdravljenje osteoporoze

Za zdravljenje osteoporoze so ciljna skupina ljudje, ki imajo prisotne dejavnike tveganja. To je nizka mineralna kostna gostoto in vsi, ki so že imeli predhodne zlome. Pri tisti, ki so že utrpeli zlom kosti, je kar osemkrat večja verjetnost, da se jim zlom ponovi, kot pri tistih, ki se jim še ni zlomila kost.

Glavni namen zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov kosti, lajšanje bolečin in ustavitev nižanja kostne mase. Posledice zlomov kosti, zlasti pri starejših so zelo neprijetne, rehabilitacija dolgotrajna, večkrat pa so posledice tudi usodne za poškodovanca.

Bolniki si pomagajo s tabletami proti bolečinam, s kalcijem in vitaminom D. Kadar je bolezen že napredovala, zdravnik predpiše primerno terapijo v obliki tablet ali injekcij.
Zdravila za zdravljenje osteoporoze:

 • zdravila, ki zavirajo razgradnjo kosti
 • zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine
 • zdravila, ki spodbujajo nastajanje nove kostnine in hkrati upočasnjujejo njeno razgradnjo

Elektromagnetna terapija

Elektromagnetna terapija se priporoča že kot preventiva, saj:

 • zavira izgubo kostne mase in
 • spodbuja njeno nastajanje ter
 • zavira izločanje kalcija iz kosti.

To je potrdila ena od uporabnic blazine Magus iz Prekmurskega osteološkega društva Murska Sobota, ki je terapijo izvajala osem tednov, trikrat dnevno. Meritve so pokazale, da osteoporoza ni napredovala, kostna gostota se ni poslabšala.
Gospa iz Beltincev pa pove, da so tudi bolečine v kosteh pojenjale in da se je izboljšalo tudi splošno počutje.

Magnetna terapija Magus deluje na gostoto kostne mase na programu 8, ki traja 30 min, na programu 9 pa na hitrejše zaraščanje kosti pri zlomihSaj vemo, da osteoporoza zelo pomembno vpliva na prelome kosti, saj se porozna kost zlomi hitreje in tudi celi se dosti počasneje. Z magnetoterapijo pa čas, potreben za zaraščanje kosti, skrajšate.

Magnetna terapija Magus je pripomoček, ki je narejen v Sloveniji in ga uporabljajo tako v zdravstvu, toplicah, fizioterapevti, kot končni uporabniki.

Možnost najema je odlična priložnost, da pripomoček preizkusite na lastni koži.

Kosti varujejo naše notranje organe in nosijo težo našega telesa.

Osteoporoza in zlom kosti

Študijo, kako vpliva magnetno polje z nizkimi frekvencami na gostoto kostne mase, si preberite TUKAJ.
V Evropi se vsakih 30 sekund
zaradi krhkosti kosti
zlomi ena kost!

Če želite preizkusiti, kako magnetna terapija deluje na vaše telo, je najbolj smiseln najem za 6 tednov. Pokličite zdaj in se dogovorite za termin:
040 807 327