Artroza

Spoštovani! Zaradi razmer, v času Korona virusa, dostava na dom ni mogoča. Zaradi velikega povpraševanja vam nudimo našo blazino Magus po pošti. Dostava naslednji dan. Razlago in strokovno svetovanje pa po telefonu: 040 807 327 ( Tina Štifter ). Ostanite zdravi!

Artroza- kaj uničuje sklepe?

Artroza je bolezen, pri kateri pride do obrabe sklepov, ki nastane zaradi izginevanja hrustanca v sklepu. Gre za degenerativno bolezen sklepov in pripadajočih struktur, ki jo spremljata bolečina in motena gibljivost.
Izguba sklepne tekočine, tanjšanje in pokanje hrustanca in navsezadnje tudi poškodba kosti, uničuje sklep in povzroča hudo bolečino.Artroza prstov na rokah

Artroza je bolezen, ki največkrat prizadene starejše: kar 80% populacije nad 55. let jo ima.

Artroza je kroničen, počasi napredujoč proces, ki se ga da ustaviti, zato berite naprej, mogoče najdete rešitev tudi vi.

Za artrozo je torej značilno izginevanje sklepnega hrustanca, v napredovani fazi bolezni, pa tudi tvorba kostnih izrastkov na robovih sklepnih površin, pojavi se lahko deformacija sklepa in omejena gibljivost.

Osteoartroza

Osteoartroza, s kratico OA, je raznolika degenerativna bolezen sinovialnih sklepov, ki ima več vzrokov. Je najpogostejša oblika artroze in tudi najpogostejša bolezen sklepov, ki velikokrat pacienta privede do invalidnosti.
Glavna značilnost bolezni je prezgodnje propadanje sklepnega hrustanca, skleroza kosti s tvorbo cist in osteofitov.
Mesto dogajanja osteoartroze je torej v sklepnem hrustancu, šele kasneje se pojavi vnetje, ki prizadene tudi druge sklepne in obsklepne strukture – kite, mišice, membrane, ovojnice..

Osteoartroza je pravilnejši izraz kot osteoartritis, ker je vnetje posledica in ne vzrok bolezni. Bolezen se kaže z bolečino v sklepu in omejeno gibljivostjo. Temu se kasneje pridruži še škrtanje v sklepu, oslabelost mišic, zadebeljen sklep.

Bolniki, ki imajo osteoartrozo se srečujejo s težavami pri opravljanju del v službi, pri športu in domačih opravil.
Vzrok za osteoartrozo gre iskati pri genetski predispoziciji in vplivu drugih dejavnikov ( spol, starost, debelost, prehrana..) kot tudi pri predhodnih obolenjih, poškodbah, vnetij sklepov ali športnih aktivnosti.

Artroza kolena

Artroza kolena
Artroza kolena je zelo pogosta, saj koleno nosi veliko obremenitev

je degenerativno, nevnetno obolenje sklepa, ko se hrustanec v sklepu prehitro obrablja in povzroča veliko škodo v sklepu in hkrati bolečino.
Artroza kolena je zelo pogosta, ker je koleno sklep, ki nosi veliko težo telesa. Žal se artroze ne da pozdraviti, lahko jo le zaviramo oz. lajšamo bolečino.
Navadno se pri artrozi kolena pojavljajo bolečine ob večjih obremenitvah, npr. po daljši hoji, v stoječem položaju; v mirovanju pa samo, ko je bolezen že precej napredovala. Pojavi se jutranja okorelost sklepa, ki praviloma ne traja dlje kot pol ure. Okorelost je možna tudi po daljšem sedenju in mirovanju.

Magnetna terapija je pri artrozi kolena zelo priporočljiva metoda, saj deluje v globino in se dotakne vseh delov sklepa, tudi hrustančnih celic. Pospeši cirkulacijo krvi v kolenu in s tem regeneracijo. Deluje protibolečinsko in ohranja sklep gibljiv.

Artroza kolka

je obraba kolčnega sklepa, ko se v sklepu obrabi hrustanec. Artroza kolka je dokaj pogosta težava zrele oz. starejše generacije, saj artroza najpogosteje napade kolčni in kolenski sklep, ker morajo že po naravi prenašati največjo težo.

Pri tem sklepnem obolenju je pomembno, da pacient ostane aktiven, saj s pravilnimi vajami ohranja oz. izboljša stabilnost sklepa, gibljivost in mišično moč.
Predvsem v začetni fazi artroze, lahko magnetna terapija veliko pripomore  k upočasnitvi izginevanja – propadanja hrustanca v kolku, hkrati pa deluje protibolečinsko.

Magnetna terapija na blazini Magus je izvrstna pomoč pri rehabilitaciji, če so vam kolk morali operirati in so vam vstavili umetnega.
Dejstvo je, da bolečina in artroza v kolku privedeta do kasnejših sprememb tudi na hrbtenici in medenici.
Zato je razmišljanje, kaj lahko storite zdaj, ko še teh težav ni, več kot na mestu.

Zakaj se hrustanec obrabi?

Hrustanec je gelu podobna snov, ki v sklepu omogoča gladko drsenje z minimalnim trenjem. Zgradba hrustanca je specifična, saj ima izjemne mehanske lastnosti, sestavljen je iz 80% vode, obdaja pa ga čvrsto vezivno ogrodje, ki mu rečemo matriks. 
Hrustančno tkivo je zelo slabo prekrvavljeno in presnovno manj dejavno, zato je bolj dovzetno za obrabo.
Znano je, da artroza hitreje napade sklepe spodnjih okončin in hrbtenice, ker so bolj obremenjeni ( koleno, gleženj, prsti na nogah..). 

Zelo pogosta je degenerativna obraba in s tem bolečine v  hrbtenici, to je kadar so obrabljeni mali hrbtenični sklepi – zaradi pretežnega sedenja, nepravilne drže in s tem obremenitve našega skeleta.

Klinična študija je dokazala, da elektromagnetna terapija pozitivno vpliva na obnovo hrustanca v kolenu in zmanjša bolečino. Študijo v angleškem jeziku si lahko preberete TUKAJ.

Kakšni so vzroki, da nastane  artroza?

Artroza slepov
Pozorno poglejte sliko in videli boste zdrav sklep, z gladko površino hrustanca. Pri artrozi, na srednji sliki, se vidi neravna in hrapava površina hrustanca, kar nam jasno pove, da gre za artrozo. Zadnja slika na desni kaže, napredovano artrozo, ko je v sklepu že več okruškov hrustanca in načeta kostna struktura sklepa. Jasno lahko vidimo, kako je hrustančni sloj propadel in sklep je deformiran.

Vzroki, da nastane artroza so različni, večino pa govorimo o mehanskih vzrokih, ko se obrabi – poškoduje hrustanec v sklepu.
Kadar govorimo o primarni artrozi, je lahko vzrok:

 • dedna zasnova, ko hrustanec ni tako odporen kot sicer
 • težko fizično delo
 • pretirano naprezanje pri športu
 • nepravilna drža npr. pri sedenju v službi, za računalnikom

Pri sekundarni artrozi, ko je vzrok zanjo neka druga bolezen oz. stanje, so vzroki lahko:

 • poškodba sklepa ( zlom )
 • različno dolge okončine
 • prevelika telesna teža in s tem pretirana obremenitev sklepov, predvsem spodnjih okončin
 • protin, sladkorna bolezen itd.

Prvi znaki te bolezni so jutranje bolečine, ko se zasliši tudi škrtanje v sklepih, ki pojenjajo, ko sklep razgibamo.

Artroze ni moč pozdraviti, lahko le blažimo bolečine in preprečujemo napredovanje obrabe

Uporabnik, g. Timotej je opisal tako:”Koleno me je iz neznanega vzroka začelo močno boleti.
Odločil sem se za uporabo blazine Magus, ki mi je že po prvem tednu uporabe pomagala. Hvala ga. Tina!”

Artroza je bolezen, ki počasi napreduje in tudi diagnozo zdravniki večkrat postavijo pozno, ko je obraba v sklepu že naredila določeno škodo.

Kako zaustavimo artrozo?

Da bi preprečili artrozo, moramo že mladih letih poskrbeti za pravilno držo, primerno telesno težo in napačne obremenitve.

Današnja medicina je sposobna spoznati že najmanjše hrustančne defekte v zgodnjem stadiju. 

Da do artroze ne bi prišlo, je tukaj nekaj ukrepov:

 • pravilna telovadba oz stalna telesna aktivnost
 • vzdrževanje telesne teže
 • izogibanje prisilnih drž in dvigovanju težkih bremen
 • redno in razumno prehranjevanje
 • elektromagnetna terapija 

Ko imate diagnosticirano artrozo, morate razmišljati, kako si boste olajšali bolečino, ki vas spremlja in vam krati kvaliteto življenja.

Zavedamo se, da je lahko bolečina neznosna, vendar je potrebno narediti tudi kaj, da artroza ne bo napredovala. Pri tem vam je v veliko pomoč magnentoterapija za doma. Preberite na kakšen način magnetna terapija deluje in jasno vam bo, da lahko zavre artrozo, saj deluje v globino – na celice. Članek Kako deluje na telo?, si lahko preberete TUKAJ. V članku boste lahko prebrali tudi, kaj pravijo zdravniki o elektro magnetni terapiji.

Zdravljenje artroze je dolgotrajen proces, nič ne dosežemo čez noč, saj je tudi do artroze prihajalo več let. Poleg predpisanih medikamentov vam je v veliko pomoč lahko magnetna terapija Magus.

Prednost te terapije je v tem, da jo lahko uporabljate doma, vsak dan. Zelo vam olajša bolečino in povrne gibljivost sklepov: prepričajte se tudi vi in si Magus blazino najemite za 6.tednov na dom.

Magnetna terapija na dom
Magnetno terapijo za artrozo boste izvajali doma, 2x dnevno. Ko se boste odločili za preizkus, vam jo pripeljemo na dom.
Pokličite: 040 807 327 in se dogovorimo za najem!

Povzetek najpogostejših vprašanj v zvezi z artrozo:

Kaj je artroza?

Artroza je obraba sklepa, gre za degenerativno obolenje sklepa in pripadajočih struktur. Sklep običajno boli, v njem škrta in je okorel.

Kaj je osteoartroza?

Osteoartroza je degenerativno obolenje sinovialnih sklepov, ko gre za prezgodnjo propadanje hrustanca v sklepu. Poznamo osteoartrozo kolena, kolka..

Kako zaustavimo artrozo?

Ustavimo lahko napredovanje artroze, že obrabljenega sklepa se ne da pozdraviti. Ukrepi za zaustavitev artroze so:
– pravilna telesna aktivnost in vzdrževanje telesne teže
– izogibanje prisilnim držam
pravilno dvigovanje težkih bremen
– pravilna drža, ko sedimo
– obutveni vložki
elektromagnetna terapija

Kako uporabljamo magnetno terapijo pri artrozi?

Magnetna terapija pri artrozi je uspešna, če jo uporabljate dvakrat dnevno po 30min. Terapija je prijetna, lahko ležite ali pa na kavču gledate TV.

Kako zdravimo artrozo?

Zdravljenje artroze je dolgotrajen proces, ki se večinoma zdravi konzervativno. Poleg tablet in krem, ki vam jih predpiše zdravnik, vam je v veliko pomoč lahko tudi elektromagnetna terapija.
Zdravljenje je usmerjeno tudi v izobraževanje bolnika, da lahko sam prepreči oz. omili bolečine v sklepih.

Artroza kolena: ali jo lahko zaustavim?

Artroza kolena je počasi napredujoča bolezen, lahko ji zaustavite napredovanje z elektromagnetno terapijo, ki tudi olajša bolečino.

Po kolikem času uporabe Magus magnetne terapije, bom čutil olajšanje?

Po izkušnjah sodeč, med 4 in 6 tednom večina uporabnikov pove, da jih sklepi manj bolijo, da lažje hodijo po stopnicah, da so bolj gibljivi.

Kaj pravijo uporabniki, ki imajo artrozo?

G. TIMOTEJ IZ KAMNIKA:”Koleno me je iz neznanega vzroka začelo močno boleti. Ugotovili so mi artrozo, obrabo kolenskega sklepa.
Odločil sem se za uporabo blazine Magus, ki mi je že po prvem tednu uporabe pomagala. Uporabljamo jo še danes, vsak dan.

Imel sem operacijo kolka, kjer so mi vstavili umetnega. Ali lahko uporabljam magnetoterapijo?

Da. Magnetoterapije je povsem primerna, kljub umetnemu kolčnemu sklepu. Pomagala vam bo pri rehabilitaciji in delovala bo protibolečinsko.